Tävlingar

Resultat Värmlandsfoto 2022

Inbjudan Värmlandsfoto 2023

Foto: Jan-Thomas Stake

Lite som forna tiders dueller i Vilda Västern men med den skillnaden att vi använder kameran istället för revolvern.

KM - KlubbMästerskap

Klubbmästerskapet består av en kollektion samt ytterligare tre deltävlingar enligt principen två fria teman och ett givet. Tävlingarna är öppna för klubbens medlemmar – vi tävlar alltså mot varandra – och varje deltävling innehåller följande delmoment:

  • Digital bild, färg eller monokrom – max bredd 2000 px
  • Påsikt (utskrift), färg – max storlek 30×45 cm
  • Påsikt (utskrift), monokrom – max storlek 30×45 cm

Kollektion

Med kollektion menas i detta fall en bildserie bestående av tre bilder som på ett tydligt sätt hänger samman. Det kan enklast beskrivas med ett för bilderna gemensamt tema eller att bilderna berättar ett händelseförlopp – lite som en miniberättelse i bildformat. Även denna tävling består av de tre delmomenten ”digital bild”, ”påsikt färg” och ”påsikt monokrom”.

Att vi använder begreppet ”monokrom” betyder egentligen bara att vi godkänner alla bilder som är skapade med olika toner av en specifik färg. Många gånger handlar det kanske om en svartvit bild men det går alltså lika bra att tävla med en sepiabild eller en bild i t.ex. blåskala.

Tävlingskalender 2023

Mars 1
Inlämning KM omgång I – Fritt tema

Maj 3
Inlämning KM Kollektion – Fritt tema

September 6
Inlämning KM omgång II – Temat bestäms på årsmötet

November 1
Inlämning KM omgång III – Fritt tema

Värmlandsfoto

En gång om året arrangeras den stora tävlingen Värmlandsfoto som vänder sig till samtliga fotoklubbar i Värmland. Tävlingen genomförs i åtta olika klasser. Inlämning av tävlingsbilder sker i slutet av januari. Sedan är det i regel fotografer och fotoklubbar runt om i Sverige som står för bedömningen. Resultatet presenteras i mitten av maj och de tre bästa bidragen i varje klass blir därefter inbjudna till att delta i sommarens stora fotoutställning.

De senaste åren har utställningen visats på bl.a. Värmlands Museum och Naturum i Karlstad. Intresset för tävlingen är stort bland fotoklubbarna och bilderna som lämnas in för bedömning närmar sig 1000 i antal. Det betyder att konkurrensen är hård vilket i sin tur borgar för att de vinnande bidragen håller mycket hög klass. Fotoutställningen har också fått stor uppmärksamhet och lockat många besökare.