Månadsbilden

MAJ

Jan-Thomas Stake – klubbens ordförande – skriver så här om valet av bilder till månaden maj:

”Känns helt underbart med våren när blommor slår ut, all grönska, temperaturen som stiger samt de allt ljusare dygnen.

Jag jobbar ju mest i ateljén med mina bilder men så här års är det en fröjd att vara ute.
Hade kollat några vackra syrenbuskar vid Östervik som jag åkte ut till häromkvällen samt en liten tjärn utanför Laxå som jag spanat in några gånger när jag har lokförarbyte så det blev de här bilderna…”

5313 L-min
Foto: Jan-Thomas Stake
2382 L-min
Foto: Jan-Thomas Stake

APRIL

April månad och den här gången är det vår sekreterare och tillika styrelseledamot Roger Nordström som gör en tillbakablick. Roger minns pandemiåret 2021 och skriver följande:
”April 2021. Pandemin härjar över världen. Vi bör hålla avstånd och helst inte träffa andra alls. 

Den här eftermiddagen åkte jag ensam upp till Stora Älgsjön med kamera och kaffe i min termos. Jag kände mig lite vemodig den här da’n för jag tänkte mycket på mina föräldrar och hur ensamt livet har blivit för många. Det blev inte många kort tagna, men den här solnedgången fastnade i alla fall, och minnet finns kvar…”

april_24-min
Foto: Roger Nordström

MARS

Första vårmånaden och en tid då man gärna blickar framåt. Soliga dagar känns på något sätt väldigt löftesrika. Men det går också bra att göra som Eva Hagstein – titta tillbaka och minnas fina dagar i Skåne! Månadens bilder fyller på så vis dubbla funktioner; ett minne av det som var och ett löfte om det som väntar framöver.

Eva sammanfattar sin syn på det egna bildskapandet:
”Det fina med fotointresset är just att bilderna berättar om ögonblick som man minns. Att ta med kameran på sina promenader kan också ge utdelning, om man har turen att ljuset är perfekt och något spännande dyker upp i blickfånget.”

march_24_I-min
Foto: Eva Hagstein
march_24_II-min
Foto: Eva Hagstein

FEBRUARI

Vintern behåller sitt grepp och månaden är precis så monokrom som förväntat. Paletten är påtagligt grå med några få undantag. Fåglarna fortsätter att flockas kring fågelbordet. Långt uppe på skogen står öde lador och hus i väntan på vårsolens värmande strålar.

Fotoklubbens vårsäsong har i alla fall kickat igång på allvar och bilderna till Värmlandsfoto 2024 är inlämnade. Årsmötet är avklarat och riktlinjerna för det nya verksamhetsåret börjar ta form. Det ser ut att bli ett späckat jubileumsår med många utställningar och utflykter!

entita_webb-min
Foto: Brynje Lindström
monokrom_webb-min
Foto: Brynje Lindström

JANUARI

Efter en något försiktig inledning på det nya året känns det ändå som att fotointresset sakta men säkert återvänder i takt med  ljuset. Även om ordet fotografi kan förklaras med ”konsten att skriva med ljus” är det inget som säger att resultatet behöver bli sämre bara för att det är mörkt ute. 

Många gånger kan det vara pricis tvärtom! Vi öppnar därför detta jubileumsår – Kristinehamns Fotoklubb fyller 80 år – med två kända Kristinehamnsmotiv, tillika nattmotiv, fint fångade av Conny Wolbe som är ny medlem i fotoklubben sedan ett år tillbaka.

wolbe_I-min
Foto: Conny Wolbe
wolbe_II-min
Foto: Conny Wolbe

DECEMBER

bjorn_skrak-min
Foto: Björn Skrak

Som fotograf är det primära att genom bilden visa hur jag upplever verkligheten.
D.v.s. min verklighetsuppfattning inte åskådarens.
Text och bild: Björn Skrak

NOVEMBER

dahlia
Foto: Eva Svärdh

MED KAMERAN OCH MOBILEN

Jag har två stora intressen. Att fotografera och att plantera blommor. Framför allt Dahlior. Mina intressen går bra att kombinera då jag tycker om att fotografera blommor och deras vackra former och färger.
Bilden på Dahlian är tagen med mobilen och även lite efterbehandlad i mobilen. Bilder med ren svart bakgrund tycker jag ger fint djup.

Jag gick med i fotoklubben 2010 för att jag gillar att se på bilder, tävla med bilder och prata om bilder med andra som också gillar att fotografera. Få tips och råd om hur man kan göra bilder bättre.
Min första kamera fick jag när jag var 6 år. Sedan har olika kameror följt mig genom livet.
På senare tid har även min mobil blivit en följeslagare, då den i många fall tar lika bra bilder som min systemkamera plus att man alltid har den med sig. 

Text och bild: Eva Svärdh

OKTOBER

Foto: Bernt Magnusson
Foto: Bernt Magnusson
UTFLYKT TILL SVEAFALLEN
 
Vi avnjuter en krispig höstdag med glada färger, grönaste mossan och äldsta skogen som växer i oländig terräng i ett historiskt och orört område sedan istiden. Isens spår kan skönjas där smältvatten enligt senare rön medelst kavitation, stenar och grus karvat ut hundratals jättegrytor ur rena urberget.
Inom hörhåll från civilisationen är en fika på Bergsjöns lodräta klippor helt OK. Har man glömt kaffet finns ett fik på Berget i Sveafallens norra hörn, på gränsen mellan Värmland och Närke.
 
Text och bild: Bernt Magnusson