Månadens bild

December

Foto: Eva Hagstein

JULMARKNAD

Månadens bild hämtar vi från Kristinehamns julmarknad den 10 december. Fotograf är Eva Hagstein som också låter meddela att årets marknad lockade ett stort antal besökare trots att väderleken var av det minst sagt gråkalla slaget.

Med över 70 utställare fanns det mycket att ta del av och den som fortfarande gick i julklappstankar behövde inte gå hem tomhänt. Förutom hantverk, mat och dryck kunde man också njuta av ett stort utbud av sång och underhållning. Tog man sedan hjälp av en varmkorv och lite glögg så gick det trots allt bra att hålla kylan borta!

November

Foto: Mats Alfredsson (från föreläsningen "Gatufoto") - Mobilfoto: Brynje Lindström (från datorskärmen)

FÖRELÄSNING VIA ZOOM

November månads bild handlar kanske inte om bilden i sig – eftersom återgivning från datorskärmen inte ger bilden full rättvisa – utan mer om själva företeelsen som säkert var ny för många. Den 24 november var det nämligen premiär för något så spännande som ett fotoföredrag via Zoom där följande distrikt var inbjudna: Norrland, Mellannorrland, Östsvenska, Värmlands Fotoklubbar och Västra Sveriges Fotoklubbar.

Föreläsningen, som hölls av Mats Alfredsson på temat ”gatufoto”, lockade hela 100 åhörare. Mats berättade på ett mycket engagerat och intresseväckande sätt om sina resor runt om i världen där kameran naturligtvis alltid fanns med – redo att dokumentera ögonblicket! Mats tog också upp några regler vad det gäller gatufoto – vad man får göra och inte får göra! Intresset bland deltagarna var mycket stort och många efterlyste genast fler föreläsningar av det här slaget.

Oktober

Foto: Självutlösare

VÄRMLANDSFOTO PÅ BIBLIOTEKET

Efter att ha visats på Naturum Värmland i Karlstad under hela sommaren var de så dags för utställningen ”Värmlandsfoto 2022” att flytta öster ut. Vi var tre medlemmar från Kristinehamns Fotoklubb som i början av oktober hängde utställningen på Kristinehamns bibliotek.

Det är de tre placerade bidragen i åtta klasser som visas på biblioteket månaden ut. Påpassligt nog fanns det en kamera på plats och dokumenterade förberedelserna inför utställningen och även om självutlösaren fixade bilden så får den kanske ändå tillskrivas Brynje Lindström. Med på bilden är också Roger Nordström och Eva Hagstein, som med säker blick och stadig hand såg till att alla bilder hamnade där de skulle!

September

Foto: Bernt Magnusson

BERNT CYKLAR IGEN

Höstens cykeltur genom Tyskland tog Rosmarie och mig till hjärtat av Schweiz – ca 140 mil och tre veckor av blandat höstväder. En resa väl värd många timmar på sadlarna mot målet Meiringen – en mycket kär plats för Rosmarie som har otroligt många barndomsminnen därifrån. Idag har hon ingen släkt kvar i området, men våra närmast årliga resor dit har gjort även mig bekant med platsen och dess omgivningar.
Fotot är taget från en av våra många favoritplatser strax söder om byn. Där befinner man sig på 1335 meters höjd, dit man får småklättra eller ta bussen upp från byns 600 möh.

Här uppe går korna på sommaren och levererar mjölk som även omvandlas och säljs som ost. Vid ladugården kan man handla det man vill ha och betala därefter. Vi köpte också ost och kunde konstatera att det hela bygger på ärlighet – där låg nämligen tusentals kronor i växelpengar!
Glaciären som syns bakom berget Klein Wellhorn (”lilla” med sina 3220m) har tyvärr krympt och nådde förr nästan ner i dalen till Rosenlaui – Schweiz minsta postområde med ett makalöst läckert hotell från 1861. Tycker man det är för dyrt att bo där kan man trösta sig med deras hemgjorda aprikoskaka och en caffefertig (kaffe spätt med snaps och lite socker). Därefter rullar man lätt tillbaks till byn, bokstavligen på skivbromsade sparkcyklar.

Augusti

Foto: Roger Nordström

ROGER RAPPORTERAR FRÅN FLYGFESTEN

Flygfesten arrangeras av Västerdalarnas flygklubb i Dala Järna och hölls för första gången 1946. Den blev en succé och blev sedan till ett årligt evenemang fram till 1973 då det lades ner. 1986 återupptogs det och hålls numera vart tredje år. 

Årets upplaga hölls den 5-7 augusti och besöktes av totalt 60000 personer! Medverkande var piloter och team från 7 länder inkl. Sverige, samt tre utländska militära uppvisningsteam. I år fick vi se många flygplan och helikoptrar, bl a Viggen, Draken, Gripen, SK60, Douglas DC3 ”Daisy” (bild), Spitfire, Mustang, segelflyg, sjukvårdshelikopter, brandflygplan och flera andra! En härlig upplevelse som varmt rekommenderas att besöka nästa gång 2025.

Juli

Foto: Bernt Magnusson

BERNT ÄR UTE OCH CYKLAR

Det är platt och bördigt söder om Vänern vilket passar fint för cyklister som vill testa Vänerleden. Här tar vi en fikapaus nära Såtenäs som ju också gillar plan (sic) mark för sina flygövningar.

Den fullständiga leden är egentligen 64 mil lång men med hjälp av lite egna idéer och smarta genvägar tog vi oss runt på en vecka och en något mer överkomlig sträcka av 52 mil.
Vi startade cykelturen på årets varmaste dag och gick i mål när det regnade som mest.

Juni

Foto: Martin Andersson

MARTINS MAKROBILD

Jag var ute på tomten och provade mina nya mellanringar när min dotter Sofia ropade på mig att komma. Det var tre blomflugor som flög och jagade varandra från blomma till blomma.
Till slut lyckades jag fånga alla tre med någorlunda skärpa. Bilden är tagen vid Västra Sunnäs.
Utrustningen jag använde var en Olympus EM1 mark II med objektiv 40-150mm f2.8 och två mellanringar, 10 och 16 mm. Avståndet var ca 50 cm.

Maj

Foto: Brynje Lindström

VÄRMLANDSFOTO 2022

Med start lördag 14 maj visas de vinnande bilderna från årets upplaga av Värmlandsfoto på Naturum i Karlstad. Utställningen pågår hela sommaren. Tävlingen vänder sig till samtliga fotoklubbar i Värmland och avgörs i åtta klasser.

I år var det lite drygt 900 bilder som lämnades in för bedömning och av dessa är det de tre bästa i varje klass som visas på utställningen. Glädjande nog gick det riktigt bra för Kristinehamns fotoklubb. Jan-Thomas Stake tilldelades guldmedalj i klassen ”monokrom enbild” och silvermedalj i ”färg enbild” – Roland Thomas tilldelades guldmedalj i klassen ”experimentell bild”.

April

Foto: Brynje Lindström

MC-KORTEGEN

Fredagen den 15 april var det äntligen dags för mc-premiär i Kristinehamn och helt säkert extra välkommet efter de senaste två årens coronastopp. Nu var det ovanligt många som hade samlats och som rullade norr ut i riktning mot Filipstad.

Kortegen arrangeras traditionsenligt på Långfredagen och har allt sedan starten 1971 lockat många mc-intresserade – både åkare och åskådare. Som mest har det handlat om ca 1200 ekipage. Bilden ovan är tagen just som karavanen av åkare når Sjöändan lite drygt en mil norr om Kristinehamn. Sol och värme gör förstås det hela extra njutbart.

Mars

Foto: Eva Hagstein

VÅRSALONGEN PÅ BIBLIOTEKET

Under hela mars månad har Kristinehamns Fotoklubb ställt ut på biblioteket och många besökare har inte bara tagit del av utställningen – utan också följt uppmaningen att rösta fram Vårsalongens bästa foto.

Flest röster fick Eva Hagsteins fina makrobild och vad kan väl passa bättre än att Evas bild också får bli Månadens bild! 
Eva är en hängiven Canon-fotograf och utforskar gärna den lilla världen genom sitt makroobjektiv men har också landskapet som ett av sina favoritmotiv.