Fotoutflykt Bilskrot

Bilskroten i Båstnäs

Jan-Thomas_0850 klar-min
Foto: Jan-Thomas Stake

BRÖDERNA IVANSSONS BILSKROT

Söndagen den 16 oktober 2022 var det så äntligen dags att bege sig till den i fotokretsar vida omtalade bilkyrkogården i Båstnäs. Den ligger helt nära den norska gränsen och en halvtimmes bilfärd söder om Töcksfors.

Hit vallfärdar fotoentusiaster från stora delar av världen, vilket inte minst bevisas av alla de mer än 5000 inläggen på Instagram som är märkta med #båstnäs. Just denna dag hade vi sällskap av ett par från Belgien och ett antal besökare från Norge. Vår lilla trupp från Kristinehamns Fotoklubb var snabbt igång med att dokumentera gamla bilar som sedan länge somnat in för gott.

BL_skroten__krifo_webb-min
Foto: Brynje Lindström

Och just uttrycket ”somnat in för gott” känns på något sätt relevant, eftersom känslan av att befinna sig på en kyrkogård eller begravningsplats är så påtaglig.

Där står de i långa rader, ibland staplade på varandra, och blickar tomt ut i evigheten – alltmedan naturen obevekligt bryter ner det som en gång var skinande krom och polerad lack.

Roger Nordström 404A6928a-min
Foto: Roger Nordström

Hastighetsmätaren fyller inte längre någon funktion. Denna stolta ”OLVO” har inte bara tappat en bokstav – den har också tappat fart och får därmed finna sig i att vara permanent parkerad.

Mossan breder ut sig över ratten. Tiden då mätaren visade på hastigheter över 100 km/tim är sedan länge förbi. Vackert och vemodigt på samma gång.

Bernt Båstnäs okt22 DSC_0903-min
Foto: Bernt Magnusson

Under några timmar hann vi uppleva både regn och solsken. Höstlöven singlade till marken och underströk närvaron av förgänglighet. Vad är det som gör platsen så facinerande? 

För många är det säkert inget annat än en massa skrotbilar men med kameran i hand får bilkyrkogården i Båstnäs en helt annan mening – måhända ett tidsdokument av oförklarlig skönhet.