Fotoutflykt Picasso

Picassoudden

hemsida eva h horisonten-min
Foto: Eva Hagstein

KRISTINEHAMNS STOLTA LANDMÄRKE

Det var med viss tvekan som vi bestämde att årets sista fotoutflykt skulle gå till Picassoudden. Och det är klart att Kristinehamns mest fotograferade motiv är en utmaning på många sätt. Finns det verkligen något nytt att tillägga?

Men med det sagt kan man alltid göra ett försök att närma sig Picassos mäktiga skulptur med öppet sinne och förnyad blick.
Ett bra exempel inom konsten är den franske konstnären Claude Monet som ägnade ett stort antal målningar åt katedralen i Rouen. Målningarna anses idag tillhöra de främsta i hans produktion och skildrar katedralen i olika ljus, vid olika tidpunkter.

Hemsida Roger Klingvall_Picasso-min
Foto: Roger Klingvall

Och att fotografera ute vid Picassoudden sent en eftermiddag i mitten av november – när skymningen faller snabbt och ljuset går från grått till blått – kan kanske liknas vid det som Claude Monet eftersträvade i sina målningar från Rouen.

Det är också det som gör miljön kring Picassoskulpturen så fascinerande – att ljuset skiftar och att solen plötsligt kan bryta igenom just som den är på väg ner bortom horisonten. Det är lika spännande varje gång!

BL_Picasso_krifo-min
Foto: Brynje Lindström
Hemsida Roger Nordström 404A7454-min
Foto: Roger Nordström

När mörkret väl sänkt sig gjorde vi upp eld och satt och pratade slutartider en stund. Det är klart att det blev en och annan grillkorv också, för att inte tala om Evas goda blåbärsgrottor som smakade extra gott till kaffet.

Många känner kanske en leda vid alla bilder av Picassoskulpturen – men det går ändå inte att komma ifrån att platsen har en alldeles speciell stämning. Det finns inte många skulpturer av det här slaget, så nog har kristinehamnarna något att vara stolta över!

Hemsida Jan-Thomas 9928 klar-min
Foto: Jan-Thomas Stake