Fotoutflykt Gustafsvik

Gustafsviks Herrgård

gustafsvik_I-min
Västra flygeln / Foto: Brynje Lindström

Det känns verkligen att man befinner sig på historisk mark. Hit kom Gustav III på besök och här dröjde Georg Adlersparre i början av mars månad år 1809, innan han med sin trupp marcherade vidare mot Stockholm i syfte att avsätta konung Gustav IV Adolf. Det var bara det att andra hann före och Adlersparre, som till stora delar hade iscensatt statskuppen, blev på så vis snuvad på konfekten.

Men helt tomhänt blev han nu inte, eftersom han under sitt korta besök på Gustafsviks herrgård hann förälska sig i husets dotter, den unga fröken Louise Linroth, vilket sex månader senare resulterade i ett storståtligt bröllop!
Mycket av herrgårdens forna glans har gått förlorad men det är fortfarande en spännande miljö och det saknas defenitivt inte motiv för den som tycker om att fotografera!

Foto: Jan-Thomas Stake
Foto: Martin Andersson
Foto: Brynje Lindström

Den stora huvudbyggnaden gick upp i rök på självaste Valborgsmässoafton 1967. Idag finns endast de båda flyglarna kvar, varav den ena blev riksbekant då den spelade huvudrollen i säsong nio av ”Sommar med Ernst”.

Här var tanken att vi skulle samlas för en gruppbild framför flygeln som Ernst Kirchsteiger renoverade, men två av deltagarna hade redan vandrat iväg på egen hand varför gruppbilden blev något decimerad.

gustafsvik_II-min
Sex av åtta deltagare i fotoklubbens utflykt till Gustafsvik / Foto: Självutlösare
martin_II-min
Fotoklubbens ordförande vandrar iväg på egen hand / Foto: Martin Andersson

Flyglarna, stallet och kyrkogården

JT_IV-min
Östra flygeln / Foto: Jan-Thomas Stake

På Gustafsvik har boende i Kristinehamn med omnejd kunnat ta del av olika evenemang så som julmarknader, ”Smaka på Värmland”, sommarteater och mycket annat. 

Här håller också Christinehamns Ridklubb till, vilket gör att det alltid sjuder av liv och rörelse. Det finns med andra ord mycket att se och göra för både människor och djur.

gustafsvik_III-min
Foto: Brynje Lindström

Gustafsviks gamla kyrkogård kunde mycket väl vara ett utflyktsmål i sig. Den ligger på gångavstånd från herrgården och sträcker sig ner mot Varnumsvikens norra ände. Här bjuds besökaren på ett rikt fågelliv och området är också klassat som fågelskyddsområde.

På kyrkogården står minnesstenarna glest och vid första anblicken ser det kanske mer ut som en park. Området har en alldeles speciell atmosfär som skiftar med årstiderna.
För många är det nog lite av ett smultronställe dit man gärna återvänder för att njuta av lugnet.

JT_II-min
Foto: Jan-Thomas Stake