Månadsbilden

JANUARI

Gustavsvik_vinter-min
Foto: Lars Fredriksson

Lars Fredriksson inleder 2025 med en bild tagen vid Gustafsviks herrgård, som fångar vintern när den är som allra vackrast!
De snötyngda grenarna, spåren som leder upp till herrgården och det tydliga centralperspektivet, bjuder in betraktaren och skapar en alldeles speciell närvaro i bilden.

DECEMBER

marknad_2024-min
Foto: Bernt Magnusson

JULMARKNAD

Lördagen den 14 december var det många som passade på att besöka julmarknaden på Wahlundsgården i centrala Kristinehamn. De som ännu inte hade inhandlat fotoklubbens mycket uppskattade Kristinehamnskalender gjorde naturligtvis klokt i att försäkra sig om ett exemplar inför stundande jul- och nyårshelger!

För de som istället valde att resa in till Karlstad för att kanske ta en promenad i Mariebergsskogen fanns möjligheten att ta del av utställningen ”Värmlandsfoto 2024”. Den visas på Naturum Värmland och pågår fram till mitten av januari. Som vanligt är det de medaljerade bilderna i åtta klasser som ställs ut. Här nedan ser vi bl.a. Eva Svärdhs fina ”Bortåt landsvägen”, som tog hem bronsmedaljen i klassen ”monokrom enbild”. 

NOVEMBER

M31_andromeda-min
Foto: Ulf Hedlund

NOVEMBERMÖRKRET

Månaden november upplevs nog av många som närmast obeskrivligt mörk och trist. Det kanske är den tiden på året då kameran allt som oftast blir lämnad hemma och sällan kommer till användning. Men för Ulf Hedlund är det precis tvärtom. Han älskar mörkret och har inget emot att stå ute i smällkalla natten – ”bara man har en stjärnklar himmel och extra varmt på fötterna”!

Här har han fångat Andromedagalaxen som är det mest avlägsna objektet som kan ses med blotta ögat.
Ulf får något smått lyriskt i blicken när han beskriver sitt intresse för astrofotografering:
”Att fota rymden är spännande, med alla dess stjärnor, planeter och galaxer. På 2,5 miljoner ljusårs avstånd från jorden finns denna galax, Andromeda, som är en spiralgalax och ungefär lika stor som Vintergatan. Andromedagalaxen kallas ibland för Messier, M31 eller NGC 224.”

OKTOBER

Fallingwater_880_800-min
Foto: Brynje Lindström

FRÅN NÄR OCH FJÄRRAN

Förutom att vi träffas första onsdagen i varje månad, genomför vi också fotoutflykter tillsammans, arrangerar tävlingar och ställer ut våra bilder. Men det händer också att medlemmarna delar med sig av sina reseminnen i form av bildvisningar. På så vis har vi bl.a. fått uppleva cykelturer genom Europa, intressanta byggprojekt i Gdansk, spännande möten med björnar på gränsen mellan Finland och Ryssland, samt ett isande kallt bildreportage från en så fjärran plats som Svalbard!

Under oktober månad är det hemsidans konstruktör och webbmaster, Brynje Lindström, som har varit ute på långresa. Motivet är hämtat från Mill Run i Pennsylvania och föreställer en för alla amerikaner mycket känd byggnad; det smått ikoniska ”Fallingwater” – ritat av den världsberömde arkitekten Frank Lloyd Wright och av många ansett som hans stora mästerverk.
Byggnaden stod klar hösten 1937 och hamnade så gott som omgående på omslaget till TIME Magazine. Sedan dess har reportagen duggat tätt i all världens tidskrifter för arkitektur, design och heminredning. 

SEPTEMBER

foreningsdagen_II-min
Foto: Ulf Hedlund

FÖRENINGSDAGEN

Månadens bild – eller rättare sagt bilder – hämtar vi från Föreningsdagen i Kristinehamns Arena den 14 september. Kristinehamns Fotoklubb hade naturligtvis en monter på plats och ansvariga för årets upplaga var Ulf Hedlund, Brynje Lindström och Conny Wolbe.

Intresset bland besökarna var stort och det var många som ville ”prata foto”. Vi hade valt att lägga fokus på astrofotografering och porträtt i studiomiljö. Det fanns också möjlighet att beställa sitt porträtt för den som så ville. På det hela taget en mycket lyckad dag med många intressanta samtal och faktiskt några nya medlemsansökningar. Här nedan följer några exempel från porträttfotograferingen:

AUGUSTI

Lars_F_Augusti_880-min
Foto: Lars Fredriksson

PÅPASSLIGT BILDVAL

Augusti månad och fotoklubben håller sitt första möte efter sommaruppehållet. Nästa månad är det dags för inlämning av bilder till etapp III av Klubbmästerskapet. Temat är broar vilket kan förklara Lars Fredrikssons val av månadsbild?!

Och säkert är det så att ett flertal klubbmedlemmar har ägnat sommaren åt att fotografera broar.
Så här kommenterar Lars sin bild: ”Den vackra stenbron över älven vid Bjurbäckens bruk. Bruksområdet anlades 1602 med en stångjärnshammare och 1611 en hytta med en hammare till. Hyttan avblåstes 1841.

JULI

krifo_webb_vagen_IV-min
Foto: GullBritt Rahm

JUBILEUM

Det självklara valet av bild för månaden juli hämtar vi från vernissagedagen då Kristinehamns Fotoklubb visar upp sitt kunnande med en välbesökt utställning på Galleri Vågen.

Med på bilden ser vi några av klubbens medlemmar som fanns på plats denna underbara sommardag. I samma ögonblick som bilden togs dök Nya Kristinehamns-Postens reporter upp, vilket resulterade i ett fullmatat reportage på tidningens mittuppslag.

JUNI

Martin_I-min
Foto: Martin Andersson

TIDIG MORGON VID SUNNÄS

Martin Andersson – styrelseledamot sedan många år med en rad uppdrag i bagaget. Martin har tidigare skött klubbens räkenskaper på ett mycket förtjänstfullt sätt och är fortsatt aktiv, bl.a. i arbetet med den populära Kristinehamns-Kallendern. Om månadsbilden skriver han följande:

”Bilden är tagen kl 05:30 från östra sidan av Ölmeviken i riktning mot Ölme kyrka. Det låg kanske 50 st grågäss alldeles intill strandkanten där vi bor i Sunnäs.

Jag smög ut kameran genom dörren och det räckte för att hela flocken skulle ta till flykten. Tanken var inte att få en oskarp bild men resultatet blev lyckat ändå.”

Martin_II-min
Foto: Martin Andersson
Kamera: Olympus E-M Mark II
Objektiv: Olympus 40-150mm 2,8
Inställningar: 1/15 sek, F 2,8, ISO 1600, Brännvidd 150mm.

MAJ

Jan-Thomas Stake – klubbens ordförande – skriver så här om valet av bilder till månaden maj:

”Känns helt underbart med våren när blommor slår ut, all grönska, temperaturen som stiger samt de allt ljusare dygnen.

Jag jobbar ju mest i ateljén med mina bilder men så här års är det en fröjd att vara ute.
Hade kollat några vackra syrenbuskar vid Östervik som jag åkte ut till häromkvällen samt en liten tjärn utanför Laxå som jag spanat in några gånger när jag har lokförarbyte så det blev de här bilderna…”

5313 L-min
Foto: Jan-Thomas Stake
2382 L-min
Foto: Jan-Thomas Stake

APRIL

April månad och den här gången är det vår sekreterare och tillika styrelseledamot Roger Nordström som gör en tillbakablick. Roger minns pandemiåret 2021 och skriver följande:
”April 2021. Pandemin härjar över världen. Vi bör hålla avstånd och helst inte träffa andra alls. 

Den här eftermiddagen åkte jag ensam upp till Stora Älgsjön med kamera och kaffe i min termos. Jag kände mig lite vemodig den här da’n för jag tänkte mycket på mina föräldrar och hur ensamt livet har blivit för många. Det blev inte många kort tagna, men den här solnedgången fastnade i alla fall, och minnet finns kvar…”

april_24-min
Foto: Roger Nordström

MARS

Första vårmånaden och en tid då man gärna blickar framåt. Soliga dagar känns på något sätt väldigt löftesrika. Men det går också bra att göra som Eva Hagstein – titta tillbaka och minnas fina dagar i Skåne! Månadens bilder fyller på så vis dubbla funktioner; ett minne av det som var och ett löfte om det som väntar framöver.

Eva sammanfattar sin syn på det egna bildskapandet:
”Det fina med fotointresset är just att bilderna berättar om ögonblick som man minns. Att ta med kameran på sina promenader kan också ge utdelning, om man har turen att ljuset är perfekt och något spännande dyker upp i blickfånget.”

march_24_I-min
Foto: Eva Hagstein
march_24_II-min
Foto: Eva Hagstein

FEBRUARI

Vintern behåller sitt grepp och månaden är precis så monokrom som förväntat. Paletten är påtagligt grå med några få undantag. Fåglarna fortsätter att flockas kring fågelbordet. Långt uppe på skogen står öde lador och hus i väntan på vårsolens värmande strålar.

Fotoklubbens vårsäsong har i alla fall kickat igång på allvar och bilderna till Värmlandsfoto 2024 är inlämnade. Årsmötet är avklarat och riktlinjerna för det nya verksamhetsåret börjar ta form. Det ser ut att bli ett späckat jubileumsår med många utställningar och utflykter!

entita_webb-min
Foto: Brynje Lindström
monokrom_webb-min
Foto: Brynje Lindström

JANUARI

Efter en något försiktig inledning på det nya året känns det ändå som att fotointresset sakta men säkert återvänder i takt med  ljuset. Även om ordet fotografi kan förklaras med ”konsten att skriva med ljus” är det inget som säger att resultatet behöver bli sämre bara för att det är mörkt ute. 

Många gånger kan det vara pricis tvärtom! Vi öppnar därför detta jubileumsår – Kristinehamns Fotoklubb fyller 80 år – med två kända Kristinehamnsmotiv, tillika nattmotiv, fint fångade av Conny Wolbe som är ny medlem i fotoklubben sedan ett år tillbaka.

wolbe_I-min
Foto: Conny Wolbe
wolbe_II-min
Foto: Conny Wolbe

DECEMBER

bjorn_skrak-min
Foto: Björn Skrak

Som fotograf är det primära att genom bilden visa hur jag upplever verkligheten.
D.v.s. min verklighetsuppfattning inte åskådarens.
Text och bild: Björn Skrak

NOVEMBER

dahlia
Foto: Eva Svärdh

MED KAMERAN OCH MOBILEN

Jag har två stora intressen. Att fotografera och att plantera blommor. Framför allt Dahlior. Mina intressen går bra att kombinera då jag tycker om att fotografera blommor och deras vackra former och färger.
Bilden på Dahlian är tagen med mobilen och även lite efterbehandlad i mobilen. Bilder med ren svart bakgrund tycker jag ger fint djup.

Jag gick med i fotoklubben 2010 för att jag gillar att se på bilder, tävla med bilder och prata om bilder med andra som också gillar att fotografera. Få tips och råd om hur man kan göra bilder bättre.
Min första kamera fick jag när jag var 6 år. Sedan har olika kameror följt mig genom livet.
På senare tid har även min mobil blivit en följeslagare, då den i många fall tar lika bra bilder som min systemkamera plus att man alltid har den med sig. 

Text och bild: Eva Svärdh

OKTOBER

Foto: Bernt Magnusson
Foto: Bernt Magnusson
UTFLYKT TILL SVEAFALLEN
 
Vi avnjuter en krispig höstdag med glada färger, grönaste mossan och äldsta skogen som växer i oländig terräng i ett historiskt och orört område sedan istiden. Isens spår kan skönjas där smältvatten enligt senare rön medelst kavitation, stenar och grus karvat ut hundratals jättegrytor ur rena urberget.
Inom hörhåll från civilisationen är en fika på Bergsjöns lodräta klippor helt OK. Har man glömt kaffet finns ett fik på Berget i Sveafallens norra hörn, på gränsen mellan Värmland och Närke.
 
Text och bild: Bernt Magnusson